"Hoewel alle juridische beroepsgroepen al uitgebreid om reactie en advies werd gevraagd tijdens de eerdere tweede kamerbehandeling van het wetsinitiatief is nu door de Eerste Kamercommissie voor Justitie het CDA-eerste kamerlid mr. P.W.L. Russell - overigens niet eens lid van de commissie voor Justitie maar in het dagelijks leven wel advocaat / procureur bij Russell Advocaten te Amsterdam - ingeschakeld om voor het schriftelijk onderzoek van dinsdag 7 februari wederom een adviesbrief op te stellen voor een hernieuwde uitgebreide schriftelijke adviesronde waarin de eerste kamercommissie advies vraagt ten aanzien van wetsvoorstel 29.676 (Initiatiefwetsvoorstel Luchtenveld) bij de Nederlandse Orde van Advocaten, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, het Nederlands Mediation Instituut, de Nederlandse Mediators Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en de Raad voor de Rechtspraak." Tegelijkertijd toonde de eerste kamercommissie voor Justitie geen belangstelling om ook met maatschappelijke organisaties van ouders en kinderen te spreken.
Je kunt gerust zeggen dat zonder kamerlid Ruud Luchtenveld (VVD) het Initiatiefwetsvoorstel Luchtenveld (29676) [i] over behoud van familiebanden bij voortgezet gelijkwaardig ouderschap en een verbeterde regeling en handhaving van ouderschapsregelingen na scheiding, er niet was geweest. Een initiatiefwetsvoorstel dat voor het eerst beide ouders op voet van gelijkheid stelt en expliciet uitgaat van de gelijkwaardigheid van beide ouders bij de regeling van het ouderschap na de scheiding.
Nu verdedigt Ruud Luchtenveld zijn initiatiefwetsvoorstel zelf ook in de Eerste Kamer, waar zijn initiatief sinds afgelopen december bij de Eerste Kamercommissie van Justitie ligt, voor schriftelijke voorbereiding op de plenaire kamerbehandeling in de Eerste Kamer. Volgende week dinsdag 7 februari vindt in deze commissie het voorbereidend onderzoek plaats.
Hoewel alle juridische beroepsgroepen al meer dan uitgebreid om reactie en advies werd gevraagd tijdens de eerdere tweede kamerbehandeling van het wetsinitiatief is nu door de Eerste Kamercommissie voor Justitie het CDA-eerste kamerlid mr. P.W.L. Russell - overigens niet eens lid van de commissie voor Justitie maar in het dagelijks leven wel advocaat / procureur bij Russell Advocaten te Amsterdam - ingeschakeld om voor het schriftelijk onderzoek van dinsdag 7 februari wederom een adviesbrief op te stellen voor een hernieuwde uitgebreide schriftelijke adviesronde waarin de eerste kamercommissie advies vraagt ten aanzien van wetsvoorstel 29.676 (Initiatiefwetsvoorstel Luchtenveld) bij de Nederlandse Orde van Advocaten, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, het Nederlands Mediation Instituut, de Nederlandse Mediators Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en de Raad voor de Rechtspraak. Tegelijkertijd toonde de eerste kamercommissie voor Justitie geen belangstelling om ook met maatschappelijke organisaties van ouders en kinderen te spreken.
[i] Het Initiatiefwetsvoorstel-Luchtenveld (Wet beëindiging huwelijk zonder rechterlijke tussenkomst en vormgeving voortgezet ouderschap 29.676) van kamerlid Ruud luchtenveld (VVD) wijzigt het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering zo dat de verantwoordelijkheid voor een echtscheiding en voor de zorg voor de kinderen bij de echtgenoten ligt. Met dit voorstel wordt het mogelijk om zonder rechterlijke tussenkomst (al dan niet met behulp van een bemiddelaar) een echtscheiding te regelen. In klemmende gevallen blijft de gang naar de rechter mogelijk. Thans kunnen echtgenoten alleen hun toevlucht nemen tot de zogenaamde flitsscheiding. Als het gaat om de zorg- en opvoedingsrelatie ten aanzien van kinderen zijn volgens het voorstel ouders verantwoordelijk voor het opstellen van een deugdelijke regeling (ouderschapsplan) met betrekking tot de voortzetting van het ouderschap na de ontbinding van het huwelijk. Het voorstel is op 29 november 2005 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, GroenLinks, PvdA, Groep Wilders, Groep Lazrak, D66, VVD, LPF en Groep Nawijn stemden voor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten