BNR Nieuwsradio - ANP - 16 februari 2006 15:48
DEN HAAG (ANP) - De politie moet elke aangifte van discriminatie opnemen. Dat is al zo, maar toch zal minister Donner (Justitie) er bij de politie opnieuw op laten aandringen dit ook altijd te doen. Hij kondigde dat donderdag aan tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Eerder bleek al uit onderzoek dat mensen die aangifte doen van discriminatie daar niet altijd tevreden over zijn. Ook zijn er signalen dat de politie soms geen aangifte wil opnemen of zelfs mensen wegstuurt, omdat de zaak toch geen kans van slagen zou hebben. Donner zal de kwestie via het Openbaar Ministerie (OM) laten aankaarten bij de Raad van Hoofdcommissarissen.
Gestage groei
Volgens de minister is er sprake van een ,,gestage'' groei van het aantal discriminatiezaken die bij het OM worden aangebracht. In 2004 ging het om 223 zaken, waarvan er 111 hebben geleid tot een veroordeling. Donner gaat ervan uit dat het om het topje van de ijsberg gaat, omdat het alleen zaken betreft die bij het OM terecht zijn gekomen.
Hoeveel aangiftes van discriminatie er daadwerkelijk bij de politie binnenkomen, is niet bekend omdat een centraal registratiesysteem nog altijd ontbreekt. Donner noemde dat laatste treurig, maar wees erop dat er al wel maatregelen zijn genomen om een en ander te verbeteren. Zo krijgt het OM rond de zomer een ,,googleachtige zoekmachine'' om bij de regionale politie te kunnen onderzoeken welke discriminatiezaken zijn aangemeld.
Commentaar:Minister Donner heeft nu dus aan het OM de instructie gegeven dat elke aangifte van discriminatie ook behoord te worden opgenomen. Eigenlijk een vanzelfsprekendheid.
Dat dat echter wel anders is geweest laat zich opmaken uit een verslag van vader Joep Zander van ca. 10 jaar geleden ( in 1997 en 1998). Joep Zander deed toen aangifte van discriminatie bij de Zwolse politie tegen de Raad voor de Kinderbescherming. Toe hij zich bij het Zwolse politiebureau vervoegde om aangifte te doen, werd zijn aangifte echter niet opgenomen, maar in plaats daarvan werd hij zelf opgesloten en vervolgd wegens "lokaalvredebruik" bij de Zwolse politie.