vrijdag, april 13, 2007

125. De Vaderverklaring van GroenLinks kiest voor gelijkwaardig ouderschap na scheiding

In de Vaderverklaring van GroenLinks wordt gekozen voor gelijkwaardig ouderschap na scheiding. Bij punt 7 uit de Vaderverklaring wordt dat aldus verwoord:
7. Wij vaders willen onze kinderen niet alleen zien opgroeien, maar daar ook een actieve en gelijkwaardige bijdrage aan leveren. Na een scheiding moeten vaders daarom gelijke rechten krijgen bij het verblijf van of de omgangsregeling met hun kind(eren). Rechters moeten bij een scheiding het belang van vader én moeder gelijk wegen. Kinderen willen door twee ouders worden opgevoed.
De Vaderverklaring van GroenLinks wordt gesteund door de volgende bekende Vaders:
Paul de Leeuw, Robert ten Brink, Ivo de Wijs, Edwin Rutten (Ome Willem), Zeki Arslan, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Vincent Duindam en Jochem van Gelder.

En de Vaderverklaring van GroenLinks wordt gesteund door de volgende GroenLinks 'Vaders':
Kees Vendrik en Wijnand Duyvendak
En one of the guys: Femke Halsema

Steun hem zelf ook en zet je handtekening onder de Vaderverklaring op de GroenLinks Website
(* Redactonele update op 1 juni 2010: Helaas is de Vaderverklaring nu niet meer als te ondertekenen actiecampagne op de GroenLinks website terug te vinden, maar u kunt de Vaderverklaring van GroenLinks hieronder wel nog in zijn oorspronkelijke vorm en inhoud teruglezen.)
De Vaderverklaring van GroenLinks

Oproep aan alle vaders van Nederland:


1) Wij vaders zijn niet één dag per jaar op Vaderdag vader, maar genieten het hele jaar door van onze kinderen. Wij zijn geen vaders die alleen zondags het vlees snijden. Of die onze kinderen pas leren kennen als we met pensioen zijn.

2) Wij vaders willen niets missen van de snelle ontwikkeling die onze kinderen doormaken. Wij vinden opvoeding, het verzorgen van kinderen en het gezamenlijke huishouden ook onze verantwoordelijkheid. Hoezo zijn dit ‘typische vrouwentaken’? Wij kunnen ook voorlezen, verschonen, wassen, koken, veters strikken, neuzen snuiten en staartjes in haren maken.

3) Wij vaders roepen alle vaders op om zonen en dochters gelijkwaardig op te voeden. We stimuleren niet alleen onze zonen, maar ook onze dochters om zelfstandig en avontuurlijk in het leven te staan. Zogenaamde ‘softe’ opvoedzaken als leren communiceren en omgaan met anderen is niet alleen een zaak van meisjes en vrouwen, maar ook van vaders en zonen.

4) Wij vaders roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan minister Brinkhorst vanwege zijn vurige pleidooien voor de 40-urige werkweek. Hoe kunnen vaders en moeders zorgen voor hun kinderen als ze minimaal veertig uur per week moeten werken? Wij vaders willen het eenzijdige patroon van de fulltime baan voor de man doorbreken. Het Nederlandse cultuurverschijnsel dat 66% van de vrouwen parttime werkt en ruim 85% van de mannen fulltime (Emancipatiemonitor 2004) moet maar eens op de helling. Een eerlijke verdeling van zorg en arbeid is beter voor onze kinderen én levert een minder gestresst leven op.

5) Wij vaders weigeren de dominante cultuur van overwerken te accepteren. Bijna de helft van de werknemers werkt regelmatig over. Wij maken ons sterk voor een cultuur waarin overwerken niet altijd vanzelfsprekend is en wij ook doordeweeks de opvoeding ter hand kunnen nemen. Wij vaders durven weg te gaan als ons werk gedaan is. We trekken niet de deur pas als laatste achter ons dicht, omdat eerder weggaan not done is.

6) Wij vaders eisen dat er in onze CAO een regeling komt voor kinderopvang. Tachtig procent van de bedrijven heeft geen kinderopvangregeling (Regioplan, april 2005). Werkgevers doen alsof kinderen een vrouwenzaak is. Alsof het een kwestie is die hen niet aangaat. Kinderopvang is een zaak van beide ouders én de werkgever. Wij vaders willen goede kinderopvangregelingen en ruimte om onze verantwoordelijkheid voor zieke kinderen te kunnen nemen. Wij laten daar niet alleen de moeders voor opdraaien. Wij vaders verwachten dat de werkgever begrijpt dat zieke kinderen soms onvermijdelijk zijn en dat zoiets hoort bij de familiale ‘bedrijfsongevallen’.

7) Wij vaders willen onze kinderen niet alleen zien opgroeien, maar daar ook een actieve en gelijkwaardige bijdrage aan leveren. Na een scheiding moeten vaders daarom gelijke rechten krijgen bij het verblijf van of de omgangsregeling met hun kind(eren). Rechters moeten bij een scheiding het belang van vader én moeder gelijk wegen. Kinderen willen door twee ouders worden opgevoed.

Bekende Vaders:
Paul de Leeuw, Robert ten Brink, Ivo de Wijs, Edwin Rutten (Ome Willem), Zeki Arslan, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Vincent Duindam en Jochem van Gelder.

GroenLinks Vaders:
Kees Vendrik en Wijnand Duyvendak
En one of the guys: Femke Halsema

Mee eens? Teken de Vaderverklaring van GroenLinks en de Bekende Vaders op de GroenLinks website! Je naam komt dan op de onderstaande lijst van ondertekenaars.
(* Redactonele update op 1 juni 2010: Nogmaals helaas is de Vaderverklaring nu niet meer als te ondertekenen actiecampagne op de GroenLinks website terug te vinden, maar u kunt de Vaderverklaring van GroenLinks hierboven wel nog in zijn oorspronkelijke vorm en inhoud teruglezen.)

Gerelateerde artikelen:

2 opmerkingen:

 1. PROTEST OF MORALISME?

  Waarom staat er boven: "Oproep aan alle vaders van Nederland"?
  Vaders die van hun kinderen zijn beroofd (en de koptekst niet tot zich laten doordringen)zullen er een protest in lezen, gericht tegen de vadervijandige overheid die onderhand mar eens moet beseffen dat wij, vaders, wel degelijk willen (niet: "kunnen"!) voorlezen enzovoort.
  Ik ben echter bang dat de opstellers het zo niet bedoelen. Ik ben bang dat GroenLinks die botterikken van vaders een voorbeeld willen stellen: volg het voorbeeld van Paul de Leeuw, Robert ten Brink en, of all people, Vincent Duindam, de kampioen-schoolmeester van Nederland!
  Alvorens ik de oproep onderteken dienen zij eerst de kopregel te veranderen in "Oproep aan de vadervijandige Bestuurlijke en Rechterlijke Overheid van Nederland".
  Ik vind dat we bij GroenLinks zouden moeten protesteren tegen de belerende kopregel, die een belediging is voor alle vaders die van hun kinderen zijn beroofd.

  Peter Prinsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Peter,

  Met alle respect voor je veelal zeer doordachte en doorwrochte stellingnames begrijp ik deze toch niet erg goed geloof ik.

  De "Oproep aan alle vaders van Nederland" richt zich m.i. op alle Nederlandse vaders om zich te verenigingen achter de 7 stellingnames uit deze Vaderverklaring van GroenLinks.

  Bij punt 7 zegt de Vaderverklaring:

  7) Wij vaders willen onze kinderen niet alleen zien opgroeien, maar daar ook een actieve en gelijkwaardige bijdrage aan leveren. Na een scheiding moeten vaders daarom gelijke rechten krijgen bij het verblijf van of de omgangsregeling met hun kind(eren). Rechters moeten bij een scheiding het belang van vader én moeder gelijk wegen. Kinderen willen door twee ouders worden opgevoed.

  Dat is misschien nog niet helemaal handig geformuleerd omdat er nog over de achterhaalde en ontvaderende omgang van de Raad voor de Kinderbescherming en het Ministerie van Justitie en het Nederlandse familierechtersgilde gesproken wordt i.p.v. over gedeelde zorg en gelijkwaardig ouderschap. Maar de intentie van dit statement laat m.i. weinig onduidelijkheid bestaan doordat ook gedeeld verblijf nadrukkelijk in de formulering werd opgenomen.

  In dat verband begrijp ik je reactie daarom niet helemaal. Temeer omdat geen vader het met de overige punten oneens kan zijn die meer ruimte willen scheppen voor betrokkenheid van vaders bij hun kinderen. Die ruimte is er nu onvoldoende. Wat mij betreft dus een goede zaak voor zowel kinderen als hun vaders.

  Maar misschien zie ik iets over het hoofd. Please enlighten me!?

  Peter Tromp
  Vader kennis Centrum

  BeantwoordenVerwijderen