vrijdag, oktober 14, 2005

13. Handleiding aangifte doen bij niet nakomen omgangsregeling

Sinds 15 februari 2005 heeft een arrest van de Hoge Raad het mogelijk gemaakt om - bij het niet nakomen van de beschikte omgangsregeling in een situatie van gezamenlijk gezag - tegen de ouder die zich niet aan de omgangsregeling houdt bij politie en justitie aangifte te doen wegens "Onttrekking aan de ouderlijke macht" (Artikel 279 Sr.) als strafbaar feit.

Zie ook de volgende eerdere bijdragen op deze website:
7. Zelf aangifte doen van onttrekking bij de politie en
6. Frustreren (voorlopige) omgangsregeling bij gezamenlijk gezag is onttrekking aan ouderlijk gezag en strafbaar (HR).

Onderstaande praktijkhandleiding werd ingezonden door een vader met gezamenlijk gezag die zelf in de praktijk bij niet-nakoming van de omgangsregeling door zijn ex, tegen de moeder aangifte bij de politie deed. Zijn aangifte is opgenomen door de politie en nu in behandeling bij politie en justitie.

We roepen anderen die sinds 15 februari van dit jaar gebruik gemaakt hebben van deze mogelijkheid om aangifte te doen om hier op deze website rapport te doen van hun ervaringen met politie, justitie en rechtbanken in de afhandeling van hun aangifte. U kunt uw ervaringen direct op deze website publiceren door gebruik te maken van de commentaarmogelijkheid (zie ook onderaan dit artikel).


Praktijkhandleiding "aangifte doen bij het niet nakomen van de omgangsregeling". Onttrekking aan de ouderlijke macht Artikel 279 Sr.

In de woonplaats van het adres waar u de omgang geweigerd wordt belt u de politie.
Deze constateert de weigering en zal op uw verzoek sommeren de omgangsregeling na te komen.
U noteert tijdstip en namen van de politieagenten.
Bij volhardende weigering gaat u naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen van onttrekking aan de ouderlijke macht.

U neemt mee:

1. Uw identiteitsbewijs.

2. De uitspraak van de rechtbank omtrent uw omgangsregeling.

3. De uitspraak van de Hoge Raad van 15 februari 2005. Zorg dat de print goed leesbaar is.

4. Onderstaand onttrekkingsartikel 279 Sr. (selecteren/knippen/plakken)

Artikel 279 Sr.
1. Hij die opzettelijk een minderjarige onttrekt aan het wettig over hem gesteld gezag of aan het opzicht van degene die dit desbevoegd over hem uitoefent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
2. Gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt opgelegd indien list, geweld of bedreiging met geweld is gebezigd, of indien de minderjarige beneden de twaalf jaren oud is.
Bron: Zakboek Strafrecht voor de politie (nieuwe par. 11.2 zakboek 2006).

U zegt op het politiebureau dat u aangifte wil doen van onttrekking aan de ouderlijke macht.
Als de politie niet begrijpt wat u bedoeld laat u hen de uitspraak van de Hoge Raad zien en het printje van Art 279, de nieuwe paragraaf 11.2 van het Politiezakboek 2006.

Ongeldige redenen om de aangifte niet op te nemen kunnen zijn:

1. “Het betreft een CIVIELE zaak.”
Antwoord: “Voor de civiele zaak zal ik een kortgeding aanspannen en een dwangsom eisen. De strafrechterlijke kant van de zaak handelt u af.”

2. “Wij gaan niet aan kinderen trekken.”
Antwoord: “Dat doet u wel als u de aangifte niet opneemt. U trekt dan mee aan de kant waar het misdrijf begaan word.”

3. Vul zelf maar in, alles is mogelijk: “Wij houden niet van wijsneuzen.” Zelfs: “Uw ex wil het gewoon niet.”

Uw antwoord is bij weigering van de politie om de aangifte op te nemen altijd:
“Ik zal direct bij de officier van Justitie aangifte laten doen door mijn advocaat.”
U belt uw advocaat en laat die direct bij de officier van Justitie bij de rechtbank horende bij de woonplaats waar u aangifte wil doen de aangifte doen. Die zal de politie dan opdracht geven de aangifte op te nemen. Informeer zelf bij de politie wanneer u welkom bent, nadat uw advocaat van de officier van Justitie bericht heeft ontvangen dat u aangifte kunt gaan doen.

Buro Slachtofferhulp:
Vergeet niet om Buro Slachtofferhulp (Telefoon: 0900-0101 (lokaal tarief)) te informeren en hun hulp te vragen in deze moeilijke omstandigheden.

U kunt na het doen van de aangifte bij de politie navragen hoe de stand van zaken is via de Slachtofferinformatielijn. Het nummer staat op de aangifte vermeld.

Civiele stappen daarnaast (Kort Geding):
Naast de bovenbeschreven strafrechtelijke aangifte tegen het niet nakomen van de omgangsregeling door de verzorgende ouder, eist u daarnaast via een kortgeding onmiddellijke nakoming van de omgangsregeling waarbij u niet vergeet handhavingsmiddelen (een dwangsom, gijzeling etc) te eisen op het nakomen van de omgangsregeling. Daarvoor gaat u naar een advocaat.

DAT is die civiele procedure waar wel eens naar verwezen word.

24 opmerkingen:

 1. Ik zit met een probleem die hier precies op aan sluit en handel dan ook precies zoals hier beschreven.
  Bedankt voor deze text en uitleg!

  Ik heb hier heel veel aan en kan dit goed gebruiken!

  Groetjes Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,
  Ik ga na 4 jaar het probleem zonder rechter te hebben proberen op te lossen ook de gang naar de rechter zetten. Ik twijfel of ik naast het niet nakomen van de omgangsregeling ook dit art. 279 Sr wil gaan gebruiken.
  Ben heel benieuwd hoe dit Alex of andere vergaat.
  Ben ook zeer benieuwd naar de uitspraak in Leeuwarden half december.

  groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo allemaal,
  Sinds sept. 2007 is de omgangsregeling bekrachtigd (betekening vd. rechter). In jan. 2008 nadat meerdere keren de omgang is gefrustreerd en niet nagekomen uitspraak in kort geding. LET OP politie wilde onder geen beding aangifte opnemen. Uitspraak van een agent (Buro de Bilt); `mijn broer heeft zijn handen er ook vanaf getrokken u moet dit misschien ook maar doen`
  Uiteindelijk aug 2008, meer dan 10 medingen verder met inderdaad de uitspraak van de hoge raad op zak de politie VERTELD wat ze moeten doen en dat het strafrechtelijk is wat hier gaande was. Om het gelijk maar in het extreme te trekken heeft mijn ex mijn zoon ontvoerd. Ik wacht nu op een reactie van de Braziliaanse overheid. Ik raad daarom iedereen aan om zo lang mogelijk vast te houden aan het paspoort van je kind!! En zorg dat je die aangifte opneemt dat is misschien de enige manier dat de politie en justitie over niet al te lange tijd iets gaat ondernemen. Zoek ook eens op het net naar het PAS syndrome.....anders is dit misschien de toekomst voor jou kind!

  Succes allemaal,

  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  Ook ik ben een vader die al 7 jaar vecht voor zijn 2 kinderen. Aangezien er meerderre malen al een uitspraak is gedaan dat er omgang moet plaatsvinden en dit door de moeder niet nageleefd word heb ik op grond van artiekl 279 nu al ruim meer dan 1 1/5 jaar geleden, hiervan aangifte gedaan. Hierover heb ik tot op heden nogsteeds niks gehoord en het heeft dus totaal geen zin gehad. Bij navraag word er telkens gezegd om maar geduld te hebben, mijn geduld is na 7 jaar op nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Tony,

  Als je nog problemen hebt met het doen van aangifte van onttrekking neem dan even contact op met Marleen (Telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 20.00 - 21.00 uur: T. 06 - 231 78 680) van het Adviespunt Aangifte Onttrekking (Art.279) bij omgangsproblemen van Vader Kennis Centrum:

  Email: Contact

  Succes,
  Peter Tromp
  030 - 238 3636

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Tony,

  Blijf doorvechten voor je kind maar ook voor jezelf, 7 jaar is een hele tijd maar bedenk dat er ook anderen zijn. Deze vaders kunnen zich misschien vastklampen aan jou resultaten die hopelijk wel volgen. De rechtszaak over ontrekking en andere zaken tegen mijn ex heeft 6 juli jl. in Utrecht plaatsgehad de uitspraak staat binnenkort online bij de rechtspraak. Kijk ook even naar de Panorama nr. 27. Let op jij bent maar een paar KM van je kind(eren) verwijderd dus er is hoop.

  Groet en succes,

  Kees van Driel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kun je ook alleen een strafrechtelijke procedure starten zonder een civiele? De kosten die een civiele procedure met zich meeneemt kunnen we niet betalen.

  Groeten Agneta

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Agneta,

  We sprake elkaar al even telefonisch.

  Wat betreft een strafrechterlijke procedure:

  Het strafrecht betreft vervolging van iemand die een misdrijf of misdaad heeft begaan door de Nederlandse staat (het OM) voor de rechter.

  EEn strafrechterlijke procedure die start je niet zelf maar dat doet het Openbaar Ministerie (OM), nadat je zelf wel aangifte hebt gedaan bij de politie van een strafbaar feit. Wanneer moeder bij gezamenlijk gezag en een omgangsregeling de kinderen weghoudt van vader dan is het strafbare feit waarvan je in dit geval aangifte doet: "Onttrekking" (Wetboek van Strafrecht, Artikel 279). Het is ter beoordeling aan het OM om na aangifte ook daadwerkelijk te vervolgen, daar speel je dan verder zelf geen rol meer in. Als het OM besluit niet te vervolgen na aangifte (dat heet een sepot of seponering) dan krijg je bericht van het OM met de redenen tot sepot. Die redenen zijn soms heel vaag. Als je het niet eens bent met deze sepotbeslissing door het OM dan kun je zelf en zonder advocaat bij het gerechtshof een zgn. Artikel 12-procedure starten om het OM daarover ter verantwoording te roepen.

  De civiele procedures in het familierecht staan hier verder helemaal los van. Het civiele recht betreft geschillen tussen twee civiele partijen, waarin de rechter uitspraak doet. Die kun je ten alle tijde daarnaast ook wel of niet opstarten.

  Hoop dat dit je vraag beantwoord,

  Groet,
  Peter Tromp
  Vaderkenniscentrum

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik als moeder zit met een probleem, mijn ex en ik hebben een omgangsregeling via de rechtbank laten vastleggen. Waarbij mijn ex erop aan drong zijn zoon elke maandag, dinsdag en om het weekend te hebben en 50/50 van de schoolvakanties. Nu is het bij ons zo dat hij zich hier helemaal niet aan houdt. De kerst en de voorjaarsvakantie is mijn zoon altijd bij mij omdat mijn ex dan op wintersport wil en de zomervakantie is hij 1 week bij zijn vader omdat vader voor de rest geen tijd heeft voor onze zoon. Wat de weekende betreft dat onze zoon eigenlijk naar zijn vader zou gaan komt deze hem gewoon niet ophalen met als gevolg dat ik regelmatig mijn afspraken niet kan nakomen en hier erg veel hinder van onder vindt, wat kan ik als moeder hier aan doen?
  Met vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is te triest voor woorden dat een vader de weg naar justitie moet bewandelen om zijn kind te mogen zien.

  Alsmoeder van twee kinderen en gescheiden he ik mijn ex man nooit de omgang met zijn kinderen geweigerd.
  Al kon ik hem af en toe de nek omdraaien de kinderen zag hij.
  Opeens was hij verdwenen alimentatie werd neit betaald nooit een cent gezien.
  maar nooit heb ik mijn ex omgang met zijn kids geweigerd.

  Het is zijn vlees en bloed en het maakt niet uit of je elkaar niet kan zien of luchten.
  Jou kids hebben niet om die oorlog gevraagd, maak ze dan ook niet het slachtoffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hartelijk dank voor het plaatsen van dit artikel. Dit geeft me houvast voor de te nemen stappen nu mijn ex al meer dan drie maanden de kinderen bij me weghoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo,

  Mijn vriend heeft een zoon van 4. Zijn ex en hij hebben een advocaat geregeld om de alimentatie vast te stellen. Vervolgens heeft de advocaat niks gedaan en houd zijn ex zijn zoon bij hem weg. Omdat zij simpelweg meer alimentatie wil. Zij hebben nog geen gezamelijk gezag, daarvan is het proces nu gestart bij een andere advocaat. Deze advocaat heeft de andere advocaat ook benaderd en deze zal de alimentatie gaan afhandelen. Mijn vraag is, kunnen wij nu ook aangifte doen of ben je daar het gezamelijk gezag voor nodig? En de advocaat die niks van zich heeft laten horen, kunnen van hem eventueel een schadevergoeding eisen? Aangezien hij en de ex zelf nalatig zijn geweest, zij ons daarvoor laten boeten door ons de toegang tot het kind te ontnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb zelf ook geprobeerd aangifte van ontrekking te doen, maar de politie zei dat dit niet hun taak was. De aangifte is niet opgenomen, ik moest me maar wenden tot de advocaat en rechter.

  groetjes B Clement

  BeantwoordenVerwijderen
 14. aangifte doen van artikel 279 is voor het OM nog steeds een ondergeschikte belang ten aanzien van hun achterstanden. Mijn ervaring is dat ze de zaken gewoon laten liggen. Vanaf april 2010 heb ik inmiddels 14 keer aangifte gedaan. Het resultaat van de nalatigheid van het OM is dat mijn ex nu de omgang helemaal gestopt heeft, logisch want het OM komt niet geloofwaardig over door niet daadkrachtig op te treden. Inmiddels wel een kort geding begonnen en die komt binnenkort bij de rechtbank. Er is een dwangsom geeist, maar zoals iedereen weet van een kale kip kun je niet plukken en de kans dat dit middel enig resultaat zal geven is minder dan 10%. op dit moment ben ik het dossier aan het voorbereiden om justitie(Den Haag) nalatigheid ten laste te leggen en het gehele dossier voor te leggen aan het europesche hof, met die verstande dat Nederland aangeklaagt wordt voor het niet nakomen van de rechten van de mens, de reachten van de kinderen en het niet functioneren van het justitieel apparaat. Als we de cijfers moeten geloven raakt dit meer dan 300.000 minderjarige kinderen....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Niet alleen vaders hebben dit probleem.

  Bij ons brengt de vader de kinderen van een op andere moment niet meer thuis en ook krijgt moeder hen in het weekend (omgangsregeling) niet te zien en ook zijn de kinderen geheel afgesloten van enig contact met moeder.


  De politie weet niet tot nauwelijks iets van Artikel 279. Het koste ons 5 kwartier de politie te overtuigen van dat het hier om een misdrijf en niet om een civiele zaak ging. Uiteindelijk is de aangifte opgenomen en wordt gezegt dat vader opgeroepen zal gaan worden voor verhoor. Gezien de moeizame toestand bij de politie reist ook twijfel over wat er met de zaak gedaan gaat worden en of er wel iets mee gedaan gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kan met je mee praten.

   Ik heb ook een omgangsregeling met de vader en houd zich er niet aan. Hij is het niet eens met mijn vriend en wil koste wat kost ( ja zelfs de kinderen) mijn leven bepalen! Ik ga ook aangifte doen van ontrtekking uit de ouderelijke macht en hoop dat er nu eens eindelijk gerechtigheid gaat komen.

   Verwijderen
 16. Hallo,
  Ik heb vandaag 11 maart 2012 in Kerkrade aangifte gedaan tegen mijn aanstaande ex-vrouw wegens het niet nakomen van de omgangsregeling. Wij hebben samen een dochtertje van 3 jaar, Astrid. Mijn aanstaande ex gebruikt haar als drukmiddel om mij het leven zuur te maken en het behalen van haar gelijk. Mijn aanstaande ex wil niet accepteren dat ik haar verlaten heb, ofschoon zij mijn leven tot een hel maakte. Zij ziet zichzelf als het slachtoffer en probeert zo sympathie in haar omgeving te winnen. Ze is op vernieling uit, haar exacte woorden: "ik ga jou financieel kapot maken" en "als het aan mij ligt krijg jij je dochter nooit meer te zien!" dit laatste verkondigde zij bij de mediator.

  Er is een uitspraak voorlopige voorzieningen gedaan waarin het omgangsrecht staat omschreven, twee wekelijks van za 12u tot zo 19u.

  En ze heeft het ouderschapsplan ondertekend, met diezelfde omgang omschreven.

  Echter nu houdt zij mijn dochter bij mij weg en heb ik maar 2 keuzes.

  Kort geding, wat veel geld kost en haar waarschijnlijk een dwangsom oplevert, maar omdat ze een uitkering heeft zal ze die wel niet hoeven te betalen,....

  Of de aangifte...

  De politie in Kerkrade was heel welwillend en heeft ook terplekke contact gezocht met mijn aanstaande ex en haar opgedragen Astrid aan mij te overhandigen. Mijn aanstaande ex weigerde en een aangifte interesseerde haar niet,...

  nu ligt de aangifte er en ik ben benieuwd of ik volgende week mijn dochter krijg, zo niet.... weer naar de politie....

  pffff WAT IS DAAROP UW ANTWOORD,....JA IK WIL,....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. er is nogal wat onduidelijkheid over hoe het vonnis te interpreteren. ik heb een regeling elke 3 weken een weekend plus 2/3e van de vakanties plus de helft van de feestdagen. dit wordt door diverse partijen anders uitgelegt. wie kan me hier meer over vertellen evt onderbouwd met uitsppraken of regelingen

  concreet de vraag elke 3 weken lijkt mij 2 weekenden niet eentje wel ongeacht vakanties etc. en wat als een omgangsweekend in een vakantie valt vervalt hij dan of is het en en. en hoelang is 2/3 van de vakantie als deze van vrijdag tot een week later maandag is.oftewel mag je 2 weekenden meetellen of maar 1 of helemaal geen een. nu kregen we nog weer een uitleg dat om de drie weken betekend dat als er een vakantie is er daarna 3 weken niet is en dan pas weer omgang dus niet elke 3 weken. ik snap het niet meer en zie niets op het internet hoe dit te interpreteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is diep triest in Nederland dat bij gescheiden ouders altijd diegene die de boel saboteren overal goed mee weg komen!! Ik ben al ruim 8 jaar gescheiden heb een zoon van 10 en de vader heeft nog nooit om het kind gekommerd, belangstelling getoont, zich gehouden aan de omgangsregeling!! Alimentatie heeft hij aangevochten en gelukkig verloren want meneer vond 35,- euro in de maand wel genoeg en nog moet het incasso gehaald worden bij hem!! Hij wilt mijn leven bepalen en zich wel bemoeien maar zodra het om zijn kind ga komt het met smoesjes af moet werken of heeft storing (24/24) Als hij zijn kind dan eens in de 2 weken zie zet hij hem tegen mij op!! Iedere keer weer die strijd om je kind dan terug in het gereel te brengen! Vanaf afgelopen week liep het zo uit de hand dat ik tegen de vader zei en nu is klaar je moet je verantwoordelijkheid is nemen ik 3 weken in de vakantie en nu jij! Wat krijg ik als antwoord oke kom hem iedere dag om 17 uur halen en breng hem iedere dag om 8 uur `s morgen terug, want wij werken! Ik zeg zo werk dat niet jij moet de verantwoording nemen en dus daar zelf een oplossing zoeken, zoals ik dat al 10 jaar doe! Toch schandalig!! Voor dit soort zaken kunnen ze hier in nederland beter het voorbeeld nemen van Belgie!! (Let wel de situatie kan ook anders om zijn natuurlijk want gelukkig zijn ook mannen die wel naar hun kind omkijken!) Ben er kapot van wat hij mijn kind in 10 jaar allemaal heeft aangedaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. 1. ik heb aangifte kunnen doen tegen mijn ex wegens het onrechtmatig openen van mijn post. De politie zat met de bestuurlijke postwet in gedachte (handelt over dat de overheid en bezorger jouw post niet mag openen, zonder geldige reden) en ik heb ze moeten wijzen op artikel 201 in het wetboek van strafrecht. Belangrijk is dat je de ex op hebt gewezen dat ze (of hij) het niet mag doen (schriftelijk). De aangifte is dus opgenomen, zij het met lage prioriteit.
  2. Aanstaande maandag moet ik omgang hebben met twee van de drie kinderen volgens een rechtsgeldig ouderschapsplan. Ik heb ex vanavond gewezen op het feit indien ze dit niet nakomt (eerder heeft ze al twee keer de afspraken geschonden) ik aangifte doe wegens een strafbaar feit. Ik neem bewijsmateriaal mee, alle mails van die strekking, de jurisprudentie, het artikelnummer en alles wat maar kan bijdragen tot een succesvolle aangifte.
  3. ik vraag me op persoonlijke titel af hoeveel mensen die dit forum lezen vermoeden dat hun ex-partner lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en dan specifiek de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ik ben er van overtuig dat mijn ex aan NPS lijdt. Op liefdesgebied kan zij mij niet meer raken (heeft dat wel gedaan en probeert het nu nog), op financieel gebied probeert zij mij te raken maar lukt haar niet meer omdat ik failliet ben. Blijft over... dat dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hier hetzelfde probleem:
  via een eerste rechtzaak (wat een hoop geld heeft gekost) bezoekrecht kunnen afdwingen.
  Dit ging een half jaar goed, tot mijn ex van de één op de andere dag besloot niet meer mee te werken. Ze heeft hier nooit een reden voor gegeven.
  Ik sta nu in dubio. Een kort geding starten (wat mij wederom heel veel geld gaat kosten) of aangifte doen.
  Mijn ex heeft een uitkering dus een eventuele door de rechter opgelegde boete zal zij toch niet betalen. (kosten voor advocaat betaald zij ook niet)

  Erg vervelend allemaal, vooral omdat ik een hardwerkende vader ben en nu dus wordt "leeggeplukt" en getreiterd door een ex die van een uitkering leeft. Het interesseert haar niet hoeveel rechtzaken er komen aangezien je van een kale kip niet kunt plukken.
  Wat adviseren jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @cindy10945 ::

   Voor het doen van aangifte onttrekking (Art. 279 Wetboek van Strafrecht) moet je gezamenlijk gezag hebben en moet er een door de rechter vastgestelde omgangsregeling liggen, die niet wordt nagekomen.

   Ik begrijp je bovenbeschreven situatie en overwegingen, maar adviseer je toch eerst het volgende ervaringsverslag van een vader te lezen op ::

   568. Niet-nakomen 'omgang': Ervaringsverslag aangifte onttrekking (Art. 279 Sr)
   http://jurlex-ouderschap-nl.blogspot.nl/2013/03/568.html

   Wil een aangifte onttrekking in jouw situatie succesvol door het OM bij de strafrechter vervolgd kunnen worden, dan dien je dus eerst aantoonbaar en zonder succes civiele handhavingsmiddelen te moeten hebben geprobeerd.

   Mijn advies is daarom om tegelijkertijd:
   1. via een KG civiele handhaving te vragen (bij voorkeur middels een dwangsom tegen moeder voor elke overtreding van de door de rechter beschikte omgangsregeling, want een omgangs-OTS via Jeugdzorg raad ik sterk af omdat Jeugdzorg toch altijd partij kiest voor moeders/verzorgende ouders en in feite nooit wat doet);
   2. én van elke overtreding van moeder tegen de door de rechter beschikte omgangsregeling steeds weer aangifte onttrekking te gaan doen bij de politie en zo alvast dossier op te gaan bouwen voor de vervolging door het OM van onttrekking.

   Als de dwangsom bij moeder dan niet blijkt te werken kan je dat meteen laten meenemen in het dossier bij de politie voor de vervolging van onttrekking door het OM.

   Succes en sterkte,

   Peter Tromp
   Voorzitter Vader Kennis Centrum
   030-2383636

   Verwijderen
  2. Hallo, mijn probleem is er is vorig jarig door mijn exman een nieuwe omgangsregeling ingediend bij de rechter. Dit ging feitelijk over het halen en brengen. De rechter heeft
   in januari 2014 uitspraak gedaan. Nu is mijn ex verhuist, 150 km verder. Tijdens de rechtzaak gaf hij aan geen verhuisplannen te hebben. Ik wist dat hij loog maar goed....de uitspraak is dat hij onze zoon haalt en ik hem (omdat hij tijdens de rechtzaak aangaf dat hij


   bij "een vriendin" woonde) op moet


   bij mc donalds. Ik heb de omgang tussen vader en zoon nooit
   verboden of dwars gelegen. Maar
   nu is ex deze zomervakantie
   verhuist en heeft hij tegen onze
   zoon gezegd ( ook weer zoiets) dat
   ik hem moet komen ophalen bij de
   mc donalds 150 km verder. Dat
   staat dus niet in de uitspraak van
   de rechter. Ook weigerd ex zijn
   nieuwe adres te geven. Ik weet dus
   niet op welk adres mijn zoon
   verblijft. Inmiddels heb ik daar mijn
   advocaat voor ingeschakeld om
   uittreksel op te vragen.
   Ik moet volgens uitspraak rechter dus bij mc donalds dordrecht staan. En niet bij mc donalds van mijn ex zijn nieuwe woonplaatst. Wat kan ik hier tegen doen ? Als ik, voor mijn zoon want die zit er tussenin daar wel na toe rij, dan geef ik dus voor de eerste keer sinds de scheiding, de volgende keer als mijn ex onze zoon komt ophalen hem echt niet meer mee. Dat snappen jullie natuurlijk ook wel. Alleen dan ben ik dus fout en dat wil ik voorkomen. Heb ook geen zin om een dwangsom op te leggen want dan zijn we maanden en heel veel geld verder. Heeft mij al genoeg gekosts. Er is al jaren gezeik. Had gehoopt dat dat met de nieuwe uitspraak over zou zijn maar helaas. Hoe kan ik mijn ex dwingen dat hij dus naar de plek rijdt die door de rechter is vast gesteld. Baal er ook van dat hij telkens onze zoon hier mee belast want hij laat mij het niet weten dat ik 150 km verder moet rijden. Wie weet wat ik kan doen ???,

   Verwijderen
 21. Beste Liersbeth,
  Heb je je probleem inmiddels kunnen oplossen?
  Groet, Peter Tromp

  BeantwoordenVerwijderen