zaterdag, november 18, 2006

104. Gescheiden vaders in Nederland zonder hulp aan de kant gezet

Gescheiden vaders worden door de Nederlandse overheid buitengesloten van hun kinderen, afgedankt en getraumatiseerd aan de kant gezet en raken in toenemende mate werkeloos, dakloos en aan lager wal. Dakloos gemaakte gescheiden vaders krijgen geen enkele hulp, moeten vechten om een paar tientjes en een slaapplaats en melden nu: “Voor vrouwen, junks en alcoholisten is er van alles geregeld. Maar voor ons is er helemaal niks.”


’Clubhuis voor gescheje vaders’ in een garagebox

Eindhovens Dagblad; door Rob Burg; 10 nov 2006

EINDHOVEN - Sinds enige tijd heeft een groepje daklozen zijn intrek genomen in enkele leegstaande garageboxen aan de Hofdijkstraat in Stratum. Volgens de hoofdgebruiker van een van de gekraakte boxen, die zich Pret P. noemt, wordt er niet gewoond.

Theo van Heeswijk bij een van de gekraakte garageboxen. Foto Bert Jansen

„Dit is een clubhuis voor gescheje vaders“, legt hij uit. „Wij zijn hier alleen overdag. Slapen doe ik in mijn auto.“

Vóór de box echter staat een oud caravannetje, met daarin een duidelijk recent beslapen bank. Box en caravan zijn met elkaar verbonden door middel van een partytent, met daaroverheen enkele lagen plastic. Het plafond van de box is een halve meter verlaagd. De krappe ruimte daarboven is ingericht als slaaphok. „Binnenkort ga ik tanks op het dak plaatsen, zodat we straks ook stromend water hebben“, zegt Pret.

Bij de gemeente is gisteren één klacht binnengekomen over de vermeende bewoning. „Die klacht gaan we bekijken. Als er sprake is van overlast grijpen we in“, laat een woordvoerder weten. Volgens politienetwerker Bert Schellekens was er eerder sprake van overlast, maar is dat inmiddels ’tot een aanvaardbaar niveau’ teruggebracht. „We houden de situatie goed in de gaten. We komen er bijna dagelijks.“

De leegstaande garageboxen moeten op termijn wijken voor luxe appartementen. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

Binnen in het ’clubhuis van gescheiden vaders’ is het aangenaam warm. Er brandt een kacheltje, er klinkt stevige muziek en kaarsen zorgen voor een sfeervolle verlichting. „We hebben hier alles. Dvd, video, muziek, een gasfornuis, we komen niks te kort. Het is hier echt heel gezellig en we zijn niemand tot last. De buurt is zelfs blij met ons, want we houden hun garages verderop in de gaten. Dat er niet ingebroken wordt.“

De elektrische apparaten in het geïmproviseerde appartementje zijn aangesloten op accu’s, die op spanning worden gehouden door de draaiende motor van Pret’s auto. Bang voor brand zijn de mannen niet: „We hebben een blusser“, klinkt het geruststellend. De geïmproviseerde woonruimte beschikt zelfs over een urinoir. Daarvoor moeten de daklozen wel even naar buiten: een regenpijp heeft een handige aftakking van pvc gekregen. Theo van Heeswijk demonstreert hoe het urinoir gebruikt wordt. „Voor de grote boodschap moeten we even naar het café“, zegt de medebewoner. Zelf is hij enkele jaren geleden dakloos geraakt, nadat eerst zijn elektrotechnisch installatiebedrijf failliet ging en vervolgens zijn huwelijk op de klippen liep.

De bouwmaterialen die de zwervers in hun honk hebben gebruikt, zijn allemaal ’krijgerdjes’, zegt Pret. „Ik heb nogal wat connecties in de bouwwereld.“ Volgens Pret kunnen hij en zijn maten nergens anders terecht. „Voor vrouwen, junks en alcoholisten is er van alles geregeld. Maar voor ons is er helemaal niks. Als we op straat rondhangen met een blik bier, krijgen we een vette bekeuring. Een gewoon huis, zeg je? Tja, ik sta wel ingeschreven, maar dan moet ik toch eerst al mijn problemen zien op te lossen.“Garageboxbewoner rijdt in op dakloze

Eindhovens Dagblad - 11 nov 2006

http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenstad/article821962.ece

EINDHOVEN - Een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een van de daklozen die hun intrek hebben genomen in een garagebox aan de Hofdijkstraat in Stratum, is donderdag aan het begin van de avond gewondgeraakt, toen een medebewoner met zijn auto inreed op de provisorische aanbouw van de garagebox.

De 43-jarige werd met een gebroken been naar het Máxima Medisch Centrum overgebracht. De verdachte, die zich gisteren in een artikel in deze krant Pret P. noemde, is voortvluchtig. De politie is naar hem op zoek. Volgens een woordvoerder kan hem zware mishandeling of poging tot doodslag ten laste worden gelegd.

Volgens bewoner Theo van Heeswijk ging ’Pret’ donderdagavond compleet door het lint. „Hij had ruzie gekregen met die ander, de hoofdbewoner“, vertelt een aangeslagen Van Heeswijk. „Het ging over een paar tientjes. Op een gegeven moment flipte hij.“

Geen opmerkingen:

Een reactie posten