maandag, februari 06, 2012

366. TV uitzending grootouders zonder kleinkinderen

Beste Allemaal,

Gisteren is er een uitzending geweest op RKK Kruispunt TV geweest met als onderwerp: "Grootouders zonder kleinkinderen". Mijn moeder (grootouder van haar kleinkind) zal 8 maart hierover een zitting hebben. Dus we wachten in spanning af.

Voor grootouders is de komst van kleinkinderen een bekroning van hun ouderschap, maar niet voor iedereen. In Kruispunt TV het verhaal van grootouders die al langere tijd hun kleinkind niet hebben gezien.

De uitzending was eerst terug te zien door op de titellink te klikken, maar blijkt inmiddels helaas door RKK verwijderd te zijn.

Mvg Johan Claus

_____
Grootouders zonder kleinkinderen
RKK Kruispunt TV - @ RKK.nl - Uitzending NEDERLAND 2: Zondag 5 februari 2012 - 23.00 uur

Grootouders zonder kleinkinderen - Deel 1 van 2 - Uitzending van 5 februari 2012 RKK Kruispunt


Grootouders zonder kleinkinderen - Deel 2 van 2 - Uitzending van 5 februari 2012 RKK Kruispunt


Colofon Grootouders zonder kleinkinderen
•    Redactie: Joyce van Akkeren
•    Verslaggeving: Hanneke van Laar
•    Camera: Stijn Brinkmann
•    Geluid: Ton von der Möhlen
•    Productie: Saskia Hesseling
•    Editor: Erwin van Dijk

Voor veel grootouders is de komst van kleinkinderen een bekroning van hun ouderschap. Toch gaat dit niet op voor alle grootouders. In de praktijk blijken veel opa’s en oma’s geen contact meer te hebben met hun kleinkinderen, omdat het contact met hun kind is verstoord of als gevolg van een echtscheiding. En steeds meer huwelijken stranden. In 86% van de echtscheidingen blijven de kinderen met hun moeder in de oorspronkelijke woning wonen en gaat vader de deur uit. Het aantal grootouders dat daardoor het contact verliest met de kleinkinderen, groeit daardoor ook. In Kruispunt TV het verhaal van grootouders die al langere tijd hun kleinkind niet meer hebben gezien.

Onbeschrijfelijke last
Oma Riek heeft twee van haar kleinkinderen twee jaar geleden voor het laatst gesproken. Ze wonen in hetzelfde dorp en Riek komt ze regelmatig tegen. Maar hen aanspreken kan ze niet. “Het is een onbeschrijfelijke last die er altijd is. En dat er bewust voor is gekozen, doet zo’n pijn”.


Oma Riek - Foto: RKK

Nooit in het echt gezien
Oma Janny en opa Chris hebben hun kleindochter nog nooit in het echt gezien. Ze is zes jaar geleden geboren, nadat hun zoon en zijn zwangere vriendin hun relatie hadden verbroken. Het enige dat Janny en Chris van haar hebben, zijn wat babyfoto’s die ze op Hyves hebben gevonden. ’Het is echt een taboe, je krijgt zo weinig begrip of erkenning van anderen. Uit angst voor jouw reactie, heeft niemand het erover.’


Oma Tiny - Foto: RKK


Kleinkind vergeten
Hetzelfde overkwam min of meer oma Tiny en opa Huub. Hun zoon heeft weliswaar een heel beperkte omgangsregeling met zijn achtjarige zoontje in Duitsland, maar de moeder van zijn kind stelt het niet op prijs dat haar kind dan ook opa en oma uit Nederland ontmoet. ’Ze zeggen weleens tegen mij: moeten jullie gewoon dat kind niet vergeten, dat zou toch makkelijker zijn voor jullie en je zoon? Maar hoe kan je je kleinkind nou vergeten?!’

Innerlijk verscheurd
Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut: ‘Grootouders raken innerlijk verscheurd als de kinderen het contact verbreken. Ze mogen hun kleinkind niet meer zien en dat is verschrikkelijk voor grootouders om mee te maken.’ Oma Riek: ‘Het heeft lang mijn leven beheerst. Nu proberen we alles gewoon voort te zetten, je moet de plussen in je leven weer zien te vinden. Maar het blijft schrijnend…’


Else-Marie van den Eerenbeemt - Foto: RKK


Extra informatie
•    Tips Else-Marie van den Eerenbeemt
•    Else-Marie van den Eerenbeemt over familie en nieuwe liefdes

Externe links
•    Kleinkindonbereikbaar.nl


_____
Disclaimer: Vader Kennis Centrum (VKC) kan geen sluitend juridisch advies geven: neemt u hiervoor, als het zover komt, contact op met bijvoorbeeld een advocaat, notaris of de geëigende overheidsinstanties. VKC huldigt een eigen rechtsopvatting op een rechtsgebied dat in ontwikkeling is. Hoewel VKC de grootst mogelijke algemene zorg aan uw adviesverzoek en – in voorkomend geval - melding zal besteden, is VKC niet aansprakelijk voor de gegeven adviezen. Adviezen en reacties van VKC worden uitsluitend gegeven onder volledige uitsluiting van alle aansprakelijkheid van VKC voor de door haar gegeven adviezen en reacties.
_____
_____

1 opmerking:

 1. Gisteren heb ik inderdaad naar de uitzending gekeken van Kruispunt.Grootouders zonder kleinkinderen was het thema zoals mijn zoon in het bovenstaande beschrijft. Deze uitzending geeft duidelijk weer wat voor verdriet scheiding en gevolgen met zich mee brengen.
  Kleinkinderen hun oma en opa onthouden is emotionele kindermishandeling. Het is een heel fundamenteel recht van een kind. Ik als oma van Jori heb ontroerd naar de uitzending gekeken en er was veel herkenning in mijn situatie.Een kind mag je niet verstoten van hun grootouders. Het is een groot gemis voor beide kanten.
  De gevolgen van "vechtscheiding"is voor grootouders niet te dragen.
  Ik heb op 8 maart een rechtszaak voor een omgangsregeling met mijn kleinzoon. Op een andere manier kan het helaas niet.Mijn kleinzoon heb ik voor het laatst gezien augustus 2010. Te gek voor woorden!
  Jeugdzorg en raad van kinderbescherming hebben heel wat steken laten vallen.
  Het is zeer de moeite waard om naar de uitzending te kijken, want ook vaders zullen veel herkennen.
  Bedankt voor het lezen van deze reactie!

  met vriendelijke groet van Thaila

  BeantwoordenVerwijderen