dinsdag, mei 21, 2013

575. Spanje voert co-ouderschap in als uitgangspunt voor regeling van ouderschap na (echt)scheiding

Spaans ministerie van Justitie verplicht zich om komende maand juni met nationaal wetsvoorstel voor gedeeld en gezamenlijk ouderschap (co-ouderschap) in het Spaanse familierecht te komen

Bron: Europapress, Spanje, Sociale politiek, Vertaald uit het Spaans door Peter Tromp, 21 mei 2013

MADRID, 21 mei. (IRIN) - Het Spaanse ministerie van Justitie heeft zich verplicht tot uitwerking van nationale Spaanse wetgeving voor gedeeld en gezamenlijk ouderschap (co-ouderschap) in het Spaanse familierecht, verklaarde Juan Carlos Ruiz, woordvoerder van de regioraad van Murcia, na afloop van de vergadering van dinsdag van de Parlementaire Groep met de nationale staatssecretaris van Justitie, Fernando Román.

Tijdens deze bijeenkomst, die plaatsvond op het Spaanse ministerie van Justitie tussen de regionale parlementaire woordvoerders en de nationale staatssecretaris, heeft Ruiz de tekst gepresenteerd van de regionale wet die op 12 februari 2013 in de Regionale Vergadering van Murcia werd aangenomen, welke stelt dat gedeeld en gezamenlijk ouderschap als de gewenste optie geldt voor rechters bij hun beslissingen over het verblijf van en de zorg over de kinderen in het geval van scheiding van de ouders.

In deze zin, herinnerde Ruiz eraan dat de nationale regering van Spanje zich heeft verplicht om in de komende maand juni met een enkel nationaal wetsvoorstel te komen om het burgerlijk wetboek in dit opzicht te wijzigen. Momenteel wordt co-ouderschap in de Spaanse nationale wetgeving slechts verleend indien beide partijen daarmee instemmen of wanneer de verzoekende ouder een ondertekende verklaring van de officier van justitie kan overleggen.

Na de vergadering, betitelde Ruiz de betoonde ontvankelijkheid van de nationale staatssecretaris voor de voorstellen van de parlementaire fractie als "zeer positief", en sprak de verwachting uit dat de tekst die in de regionale kamer van Murcia werd vastgesteld nu door de nationale staatssecretaris zal worden verwerkt en opgenomen in de laatste voorstellen voor de nieuwe nationale wetgeving.

Ruiz herinnerde eraan dat het doel van de in de regio Murcia ontwikkelde norm is het "waarborgen van het recht van kinderen om op te groeien bij, en te worden opgevoed door, beide ouders, ook als er sprake is van een (echt)scheiding tussen de echtgenoten, en het opheffen van de discriminatie tussen de ouders en het erkennen van het gelijke recht van beide ouders om de eigen kinderen op te voeden en van de eigen kinderen te genieten."

Volgens de gegevens die Ruiz verstrekte, wordt momenteel in 97 procent van de gevallen van (echt)scheiding het verblijf van, en de zorg over, de kinderen aan de moeder toegewezen. “Dit discrimineert ouders niet alleen onterecht, maar vormt ook een extra complicatie voor vrouwen bij het combineren van werk en gezin", concludeerde hij.Geen opmerkingen:

Een reactie posten