woensdag, december 07, 2011

Vaders van cruciaal belang bij scheiding

Relatie met uitwonende vader na scheiding van cruciaal belang voor kind
Universiteit van Amsterdam, Woensdag 7 december 2011, 11:00 uur
Promotie: Mw. E.M. Hakvoort/ Pedagogiek

Parenting and child adjustment after divorce
Scheiden heeft een negatieve invloed op het welzijn van kinderen, zo blijkt uit een groot aantal studies. Esther Hakvoort onderzocht de kwaliteit van gezinsrelaties na een scheiding. Net als in intacte gezinnen, hangen in scheidingsgezinnen de relaties tussen de verschillende gezinsleden met elkaar samen, zo blijkt uit de studie. Bovendien blijkt de uitwonende vader van cruciaal belang voor het kind. Een warme relatie tussen vader en kind zorgt voor meer zelfvertrouwen en sociale competentie van kinderen. Daarnaast spelen conflicten tussen moeder en ex-partner een belangrijke rol in het vóórkomen van probleemgedrag van kinderen. Hakvoort bevestigt met haar studie dat kinderen in scheidingsgezinnen meer risico lopen op het ontwikkelen van problemen. Dit risico lijkt echter niet echter zozeer te worden veroorzaakt door de echtscheiding zelf, maar door de kwaliteit van de gezinsrelaties na de scheiding. Ouders die gaan scheiden staan daarom voor de belangrijke opgave om een relatie die gebaseerd was op wederzijdse gevoelens, om te vormen naar een relatie gebaseerd op de gedeelde zorg voor het kind, aldus Hakvoort.

Promotor: dhr. prof. dr. J.M.A. Hermanns
Locatie: Aula van de UvA; Singel 411; 1012 WN Amsterdam
Deelname: Toegang vrij
Bron: UvA Persvoorlichting

--------------------------------

Vandaag in het Dagblad van het Noorden

GRONINGEN/ASSEN - Vaders zijn, ook na een scheiding, van cruciaal belang voor het welbevinden van kinderen. Een warme band met vader vergroot het zelfvertrouwen en komt sociaal functioneren ten goede.

Bijlage: De 4 bijbehorende krantenknipsels









_____
Disclaimer: Op deze website wordt geen sluitend juridisch advies gegeven: neemt u hiervoor, als het zover komt, contact op met bijvoorbeeld een advocaat, notaris of de geëigende overheidsinstanties. Deze website huldigt een eigen rechtsopvatting op een rechtsgebied dat in ontwikkeling is. Hoewel er de grootst mogelijke algemene zorg aan uw adviesverzoek en – in voorkomend geval - melding besteedt wordt, zijn we niet aansprakelijk voor de gegeven adviezen. Adviezen en reacties worden uitsluitend gegeven onder volledige uitsluiting van alle aansprakelijkheid voor de gegeven adviezen en reacties.
_____

Geen opmerkingen:

Een reactie posten