zondag, januari 22, 2006

38. Presentatie boek Gemist Vaderschap op 1 februari a.s.

Locatie: Vadercentrum ADAM in Den Haag, Jonckbloetplein 24 (T. 070-3075690).
Tijdstip: Woensdag 1 februari 11.00 uur (10.30 open)
----------------------------------------------------------------
Op woensdag 1 februari nemen de kamerleden Harry van Bommel (SP), Ruud Luchtenveld (VVD en Kees Vendrik (Groen links) de eerste exemplaren van het boek ‘Gemist vaderschap’ in ontvangst. Het boek wordt aan hen overhandigd door auteur Joep Zander, tijdens een presentatie in het ‘Vadercentrum ADAM’ in Den Haag.

Kinderen en vaders
In zijn nieuwe boek Gemist vaderschap noteert Joep Zander samen met co-auteur Emiel Smulders de ontluisterende verhalen van verschillende vaders. Ook kinderen en partners komen in het boek aan het woord. De auteurs geven veel achtergrond informatie over het functioneren van de politiek, de miskleunen van de Raad voor de Kinderbescherming en hoe de wetenschap het vader-kind probleem benadert. Ook komt aan de orde hoe vaders worden getraumatiseerd door het missen van vaderschap en het ontbreken van recht. Het belang van vaders en een specifieke vaderlijke opvoedingsstijl komt aan de orde, onder andere in een artikel dat Professor Tavecchio speciaal voor dit boek schreef. Pedagoog en schrijver Joep Zander schreef eerder enkele boeken over het ‘ouderverstotingssyndroom’. Deze boeken leidden tot een aanmerkelijke bekendheid van het fenomeen ouderverstoting in Nederland. Vaderschap is zijn kernonderwerp, dat tot nu toe meer in een aantal losse artikelen en in diverse radio-en tv-discussies aan de orde kwam.

Het ontvaderingsprobleem
Tijdens het schrijven hadden de auteurs een brede groep voor ogen. De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks komen er 15000 kinderen bij die geen of nauwelijks contact hebben met hun vader. (Soms ook de moeder). Ongeveer 40% van de kinderen van gebroken ouders krijgen hun vaders niet meer te zien. Opa’s en oma’s missen hun kleinkinderen. Kinderbeschermers, advocatuur, rechters en hulpverleners hebben een gebrek aan goede informatie en gaan af op een verouderd beeld over vaderschap, moederschap en de ‘belangen van het kind’. Kinderbeschermingsambtenaren verdoezelen deze cijfers. Pas in 2004 erkent minister van justitie Donner min of meer de grote omvang van het ontvaderingsprobleem. De relatie van vader en kind wordt al decennia lang uitgehold. Dit boek stelt dat probleem in een breed kader aan de orde.

Kamerleden
Het afgelopen jaar hebben drie volksvertegenwoordigers zich hard gemaakt voor vaderschap. Deze krijgen daarom het eerste exemplaar van het boek ‘Gemist Vaderschap’ aangeboden. Kees Vendrik, die mede de grondslag legde voor de ‘vaderverklaring’ van Groen Links die de nadruk legt op de opvoedings en zorgverantwoordelijkheid van beide ouders. Ruud Luchtenveld, VVD, die een wetsvoorstel door de tweede kamer heeft geloodst waarmee gelijkwaardig ouderschap wordt bevorderd. En Harry van Bommel die bekend is van diverse publicaties rond vaderschap (staatscourant, NRC) en als gastschrijver in het boek Gemist vaderschap. Van Bommel, SP, heeft zich ingezet voor een Roemeense vader die zichzelf op het station in Den Haag in brand heeft gestoken.

Programma
10.30 uur: Ontvangst
11.00 uur: Opening door Joep Zander en korte lezing over het belang van vaders en vaderschap door Professor Louis Tavecchio.
11.15 uur: Aanbieding aan de kamerleden.

Overige programma onderdelen:
  • Mattie van den Heuvel. Over kinderen van vaders.
  • Muzikaal intermezzo pianist Jo Huijts.
  • Rob van Altena: korte inleiding Beeldvorming rond vaderschap
  • Vragen aan de auteurs.
  • Informele afsluiting met groente soep.
  • Tijdens het programma dat ongeveer twee uur duurt kunt u een expositie van kunst over vaderschap bekijken (In het boek wordt ook een hoofdstuk gewijdt aan het onderwerp vaderschap en kunst.)
Plaats en tijd
De presentatie van het boek gemist Vaderschap wordt gehouden in het Vaderscentrum ADAM in Den Haag, Jonckbloetplein 24 Telefoonnummer 070-3075690. de bijeenkomst begint om 10.30 uur. Belangstellenden wordt verzocht om per mail contact op te nemen met Joep Zander: mailto:joep@joep.nl.nu

Gegevens over het boek:
Titel: Gemist vaderschap; Auteur: Zander, J.; Co-auteur: Smulders, E.A.F.
Uitgever: Rela Publishing NUR-code: 745 NUR-omschrijving: Emancipatie Fullcolour omslag en 4 fullcolour kleurenpagina's Aantal pagina's: 132 Bindwijze: Ingenaaid; ISBN-10:ISBN 9080863122; ISBN-13: 9789080863125

Het boek bevat onder andere teksten van Tweede-Kamerlid Harry van Bommel en Professor Tavecchio. Prijs 13,50. Het boek is te koop of te bestellen bij de boekhandel. Het kan ook direct besteld worden door het bedrag 13,50 per boek plus een bijdrage van 2 euro in de verzendkosten overmaken op giro 2156372 t.n.v. Joep Zander Deventer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten