zondag, november 16, 2008

212. Zwartboek over Steinerscholen of 'Waldorfschulen'

Bron: Steinerscholen.com - Antroposofia - Ramon DJV - 17 september 2008

De publicatie over steinerscholen in Duitsland ‘Schwarzbuch Waldorf’ van de Duitse auteur Michael Grandt is nog maar net van de persen gerold of de Bond van Waldorfscholen heeft met gebruikmaking van het snelrecht gedaan gekregen dat het boek voorlopig niet in de boekhandel terechtkomt.

Grandt wordt door de Bond van Waldorfscholen onder andere verweten dat hij een foute voorstelling van de feiten geeft. Ook wordt door de bond als argumentatie een meer dan tien jaar oud persartikel in Der Spiegel aangehaald, waarin wordt gezegd dat het Grandt meer om winst maken dan om waarheidsvinding te doen is. Op Info3 wordt Grandt dan weer afgeschilderd als een hobbyist. En dat is vreemd, want Grandt is professioneel journalist en auteur van 16 boeken. In 2005 kreeg hij zelfs naar aanleiding van een van zijn boeken van de Minister-President van Baden-Württemberg de Staufermedaille voor bijzondere verdiensten voor het land overhandigd. Hobbyist?

Grandt, die bekend staat als sekteonderzoeker, toont met de publicatie van zijn boek en de daarop volgende poging tot censurering door de Bond van Waldorfscholen aan, dat zijn beweringen dat de steinerscholen sektarisch zijn, niet zomaar uit de lucht zijn gegrepen.

Grandt wordt trouwens niet aangeklaagd omdat hij iets zou hebben geschreven dat niet waar is, maar wel omdat hij citaten uit antroposofische literatuur over het rechtvaardigen van lijfstraffen in een verkeerde context zou hebben geplaatst. De juistheid van de citaten uit het boek ”Strafe in der Selbsterziehung und in der Erziehung des Kindes” van Erich Graber, staat echter niet ter discussie.

Op de site Jetzt.de staat het volgende over die citaten:

(…) Stein des Anstoßes ist ein anthroposophisches Fachbuch, durch dessen Kommentierung und Zitierung der BFW die “Grenze zwischen zulässiger journalistischer Darstellung und unsachlicher Verunglimpfung” überschritten sieht. Grandt hatte aus dem fraglichen Buch den Satz zitiert, das “Schmerzerlebnis” habe auch bei Kindern “eine seelisch-reinigende und zugleich das Bewusstsein aufweckende und aufhellende Wirkung”. Selbst “rein physischer Schmerz, (. . .) wie bei einem Schlag, einer Ohrfeige” könne zu diesem positiven Effekt führen.(…)

(…) Nicht strittig ist die Authentizität der Zitate, die das “Schwarzbuch” anführt, wohl aber deren Reichweite. Die inkriminierten Sätze finden sich in dem Buch “Strafe in der Selbsterziehung und in der Erziehung des Kindes”, verfasst von dem Waldorflehrer Erich Gabert, 1951 als erster Band der Schriftenreihe der Pädagogischen Forschungsstelle beim BFW erschienen. Die elfte Auflage jedoch von 1993 war eine Neubearbeitung. An der “seelisch-reinigenden” und “aufhellenden Wirkung” des Schmerzes hielt man fest, fügte jedoch die Einschränkung hinzu: “Der rein physische Schmerz, wie beim Schlag, bei der Ohrfeige, kommt wohl in den seltensten Fällen wirklich in Betracht.” Künftig muss im “Schwarzbuch” auf einem beigelegten Zettel darauf hingewiesen werden, dass die Neubearbeitung in diesem Sinne argumentiert. (…)

Nog maar pas geleden, te lezen in mijn bericht van 30 juli, probeerde de Bond van Waldorfscholen ook al een reportage van de Duitse zender Klartext, die over kindermishandeling in een antroposofische jeugdinstelling berichtte, te laten verbieden. In die zaak is ondertussen een uitspraak gekomen. De reportage mag worden uitgezonden. De rechtbank oordeelde dat de inhoud van de reportage de feiten correct weergaf.

Ramon DJV

Zie verder:
Focus op de steinerschool – Onderwijs op maat van wie?
Auteur: Ramon De Jonghe
Paperback, 151 pagina’s
ISBN: 978 90 814222 15
Prijs: € 13.90
http://antroposofie.wordpress.com/2009/07/17/schotschrift/

Zie voor verdere kanttekeningen en kritiek op de steineriaanse waldorfschulen en de antroposofie van steiner verder ook:

Waldorfschule – Rezeption und Kritik - Wikipedia
Der Bund der Freien Waldorfschulen begeht Selbstmord - Schachtelhalm
Waldorf-Bund verhindert vorerst Schwarzbuch - Netzeitung - 19. Sep 2008 12:13, ergänzt 12:16
Waldorfschulen - enttäuschte Eltern berichten
Die Philosophie der UN-Freiheit - Zu Rudolf Steiners Rassismus - Namenstänzer - Das Waldi-Blog
Prügel an Waldorfschule: Acht Lehrer vor Gericht - SPIEGEL ONLINE - Nachrichten - SchulSPIEGEL - 16.09.2006
Prügel an Waldorfschule: Lehrer wegen Körperverletzung verurteilt - SPIEGEL ONLINE - Nachrichten - SchulSPIEGEL - 21.09.2006
Anthroposophen in der Zeit des Nationalsozialismus(1933-1945) Door Uwe Werner, Christoph Lindenberg

2 opmerkingen:

  1. Ondertussen heb ik ook een kritisch boek geschreven over de steinerschool (Vrije School, Waldorfschool). Het is geen zwartboek, maar wel een zwart boek.

    Achterflaptekst:

    De steinerschool: dan hebben we het enerzijds over mooie slagzinnen, wervende teksten, sfeervolle verhalen en gezellige opendeurdagen of schoolfeesten. Anderzijds zijn er de veel voorkomende knelpunten: pseudowetenschappelijke leringen, absurde straffen, omstreden leermethodes, autoriteit van de leraar, temperamentenleer, karma en reïncarnatie, het label 'sekte', enzovoort.
    Dit en nog veel meer behoort ontegensprekelijk tot het beeld van de steinerschool anno 2009.

    Een oud-leerling vertelt:

    ‘...Ik leefde in een wereld van elfen, kabouters en trollen, uitgebeeld op kleurrijke tafels en schoolborden. Met twee bevlogen ouders die beiden werkzaam waren in de steinerschool en de bijhorende cultuur volledig omarmden, zou ik groot gaan worden...Aan de ene kant waren daar de lieve meesters en juffen, aan de andere kant de onbekwame, labiele. Het kon gebeuren dat de dag begon met een prachtig verteld verhaal, om een uur later aan de oren door de klas te worden gesleurd...'

    Titel: Focus op de steinerschool – Onderwijs op maat van wie?
    Auteur: Ramon De Jonghe
    Paperback, 151 pagina’s
    ISBN: 978 90 814222 15
    Prijs: € 13.90

    http://antroposofie.wordpress.com/2009/07/17/schotschrift/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor dit bericht Ramon,

    Weet jij misschien ook iets van de cultuur op de Nederlandse en Duitse Waldorfscholen t.a.v. gescheiden vaders? Ik krijg nl. zorgelijke signalen over de behandeling en benadering van gescheiden ouders door deze scholen.

    Groet,
    Peter Tromp
    Vaderkenniscentrum

    BeantwoordenVerwijderen