zaterdag, maart 11, 2006

56. Een familie van vaders (NCRV Dokument; a.s. maandag 22.55 uur Ned 1)

'Een familie van vaders'; NCRV – Dokument; Maandag 13 maart 2006

Spraakmakende en betrokken documentaires. Elke maandag om 23.00 uur bij de NCRV op Nederland 1.

Regie: Arno Kranenborg
Producent: BOOMfilm
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter
Uitzending: 13 maart 2006, 22.55 uur, NCRV Nederland 1
Herhaling: 14 maart 2006, 15.10 uur, NCRV Nederland 1

In NCRV Dokument Een familie van vaders volgt maker Arno Kranenborg leden van de Nederlandse actiegroep Familie4justice. De groep mannen en een enkele vrouw strijdt voor gerechtigheid. De vaders mogen hun eigen kind niet meer zien, omdat hun ex-partners weigeren mee te werken aan de omgangsregeling, ondanks uitspraken van de Raad voor de Kinderbescherming en de rechter. Met ludieke en spraakmakende acties richt Familie4justice zich op de politiek, jeugdzorg en justitie. De actievoerders klimmen op daken van gerechtsgebouwen en Paleis Soestdijk. Verkleed als Zorro en Superman bezetten ze raadhuizen en partijkantoren.

Voor de leden van Familie4justice is de actiegroep echter meer dan een middel om hun standpunten duidelijk te maken. Ze vinden troost bij elkaar. En bewaken ze elkaar, zodat ze niet doorslaan in hun wanhoop. Familie4justice is slechts een kleine groep van de 170.000 vaders in Nederland die geen contact meer mogen hebben met hun kinderen. En ieder jaar komen er duizenden vaders bij. In 2005 is het aantal echtscheidingen in Nederland gestegen tot 33.000. Botsende karakters en ‘iemand anders in het spel’ worden het vaakst genoemd als redenen voor echtscheiding. Duizenden kinderen hebben, ondanks een omgangsregeling na een scheiding, geen of nauwelijks contact met één van de ouders. En dat is meestal de vader.

Regisseur Arno Kranenborg maakte onder andere de documentaire Is het Leven niet prachtig, over illustrator Max Velthuijs, de speelfilm De Kersenpluk en de NCRV Dokument serie Huis te koop. In Een familie van vaders schetst hij een onthullend portret van de mannen en de wanhoop achter de maskers van Superman en Zorro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten