zaterdag, juli 15, 2006

82. Waalbrugprotest Fathers 4 Justice

Foto: Gerard Verschooten 1/4

Brugklimmer legt verkeer bij Nijmegen urenlang lam
De Gelderlander; Door onze verslaggever; 15 juli 2006

NIJMEGEN Een 37-jarige man uit Amersfoort die zaterdagochtend op de boog van de Waalbrug bij Nijmegen klom, heeft het verkeer in en rond de stad urenlang geblokkeerd. De politie was omwille van de veiligheid van de man en die van het autoverkeer gedwongen eerst twee en later alle vier de rijbanen af te sluiten.

Foto: Gerard Verschooten 2/4
Foto: Gerard Verschooten 3/4
Foto: Gerard Verschooten 4/4

Het leidde tot verkeersopstoppingen aan beide kanten van de brug. Ook deA50, waar veel verkeer naar uitweek, slibde dicht.De man, verkleed als cartoonheld Robin, was om half elf in de bogen geklommen.
Aanvankelijk was hij gezekerd. Toen bemiddelaars van politie via een brandweerhoogwerker contact met hem zochten, maakte hij zich echter los en begon hij over het bogenstelsel te lopen. De man, lid van de actiegroep Fathers4justice, had volgens een woordvoerster van politie drie eisen: hij wilde zijn kinderen zien, verlangde media-aandacht en wilde minister Donner spreken. Toen rond half twee een arrestatieteam van politie de brug opkwam om hem op te pakken, kwam de man naar beneden. Hij is direct aangehouden.
Een van zijn metgezellen, die weigerde gehoor te geven aan een bevel van politie, was eerder al ingerekend.De brugklimmer wordt waarschijnlijk in de loop van zaterdag weer vrij gelaten. Hij wordt naar verwachting vervolgd wegens het klimmen in de brug, het belemmeren van verkeer en het negeren van politiebevelen.
Of er partijen zijn die de man voor de burgerrechter slepen omdat ze gedupeerd zijn door de door de man veroorzaakte files, is nog niet bekend.Volgens de politiewoordvoerster heeft de actie in ieder geval wel geleid tot veel ergernissen en schade. Zo liep de bevoorrading van Nijmeegse horecagelegenheden, zaterdag was de eerste dag van de Vierdaagsefeesten, vertraging op.
Leden van Fathers4justice klommen in het verleden ook al eens een keer op de Waalbrug en in de donjon in het Valkhofpark.

Man loopt over Waalbrug
© Politie Gelderland-Zuid | Laatst gewijzigd 15-07-2006 19:03

Nijmegen, 15-07-2006 • De man is omstreeks 10:00 op de Waalbrug geklommen om aandacht te vragen voor Father for Justice. Hij was niet gezekerd en liep bij forse wind over de bogen van de brug. Onderhandelaars hebben geprobeerd de man te bewegen om naar beneden te komen, omdat er een zeer gevaarlijke situatie was ontstaan. Niet alleen voor de man zelf, maar ook voor het verkeer dat over de Waalbrug reed.
De politie heeft omstreeks 10.30 heeft de politie de Waalbrug afgesloten voor het verkeer. Eerst werd één rijbaan afgesloten, zodat inkomend en uitgaand verkeer nog wel gebruik kon maken van de brug. Maar toen duidelijk werd dat de man van de ene naar de andere boog liep, werd de complete brug afgesloten voor het verkeer.
Naar beneden
Toen het arrestatieteam zo ver was, dat ze man konden gaan halen, besloot hij omstreeks 13:15 op eigen gelegenheid de brug af te komen. Het laatste stukje werd hij geholpen door het arrestatieteam. De man werd op de brug direct aangehouden. Omstreeks 13:30 werden de rijbanen van de Waalbrug weer vrijgegeven voor het verkeer.
Grote inzet
De inzet bij dit incident was enorm. Er waren ongeveer 30 politiemensen bij betrokken. Ook brandweer en ambulance waren ter plaatse. Het KLPD heeft geholpen met het afzetten van de weg en het omleiden van het verkeer. Het incident heeft namelijk gezorgd voor een verkeerschaos in en om de stad Nijmegen. De politie onderzoekt of ze de gemaakte kosten kan verhalen op de aangehouden man.
Tweede aanhouding
Er is zaterdagmorgen een twee aanhouding verricht op de Waalbrug. Een 44-jarige man uit Arnhem is aangehouden, omdat hij niet voldeed aan bevel of vordering. De man maakte deel uit van de groep van ongeveer vier personen die bij de brugklimmer hoorde. Zij hadden tijdens het begin van de actie contact met de 37-jarige man uit Amersfoort. Ze maakten foto’s van hem. De man nam hiervoor verschillende posities in. Dit veroorzaakte een zeer gevaarlijke situatie, zodat de politie besloot de groep van de brug af te sommeren. De man wilde hier geen gehoor aan geven en werd aangehouden. (04)


Actievoerende vader beklimt Waalbrug in Nijmegen
Nieuws.nl - zaterdag 15 juli 2006 om 12:08:59
Elsevier.nl - Laatste 24 uur - zaterdag 15 juli 2006 12:15

(Novum) - Een als superheld verklede man heeft zaterdag aan het eind van de ochtend de Waalbrug in Nijmegen beklommen. Hij maakt deel uit van de actiegroep Fathers 4 Justice, die strijdt voor het recht van gescheiden vaders op contact met hun kinderen. De actievoerder is verkleed als Robin, de handlanger van superheld Batman. Een ander lid van Fathers 4 Justice is bij de actie opgepakt, meldt de organisatie.
Onderhandelaars van de politie proberen de man ervan te overtuigen van de brug af te komen. De brandweer is aanwezig om de man naar beneden te helpen.
De politie heeft één rijstrook van de Waalbrug afgesloten en raadt automobilisten aan de Waalbrug te mijden. Automobilisten die Nijmegen vanuit het westen naderen, wordt aangeraden om te rijden via Ewijk.
Fathers 4 Justice kondigt zaterdag aan ook actie te willen voeren tijdens rechtstreeks uitgezonden televisieprogramma's.


Waalbrug: Nieuwe golf acties opkomst

Fathers 4 Justice (F4J) bevestigt vandaag dat de protesterende vader bovenop de Waalbrug een deel uitmaakt van haar nieuwe golf acties voor het recht op gelijkwaardig ouderschap in Nederland. De vader, Dennis, gekleed als Batman's maatje Robin, heeft sinds vanmorgen vroeg de top van de brug bezet.
Fathers 4 Justice verklaart dat zij de Nederlandse operaties opnieuw beginnen als antwoord op de voorkeur in de Eerste Kamer voor de advocaten lobby ten koste van het recht van een kind door beide ouders te worden opgevoed.
Terwijl andere landen met spoed hervormingen doorvoeren om de familierechtbanken te openen, heeft de Nederlandse regering besloten door te gaan met het geheime familierechtsysteem. De consequenties hiervan zijn rampzalig. Meer dan 500.000 kinderen zijn doelbewust en met voorbedachte rade de toegang tot de helft van hun familie in Nederland ontzegd.
'Het kan elke ouder, moeder of vader, en hun kinderen, overkomen die in handen van geheime familierechtbanken vallen; dit met volledige minachting van de rechten van kinderen. Het is onze plicht ouders te waarschuwen voor wat er gebeurt en hen deze boodschap te geven: Laat het Nederlandse familierechtsysteem niet je kinderen mishandelen', zei F4J woordvoerdster Marijke vandaag.
F4J waarschuwt dat nieuwe tactieken bij in het oog lopende acties zullen worden gebruikt. Ook zullen nieuwe stunts worden uitgevoerd in de aanloop naar de nieuwe 'I-Witness' campagne om de waarheid achter het geheime familierechtsysteem openbaar te maken.

3 opmerkingen:

  1. Klasse mannuh! Ik had er graag bij geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Nederlandse Economie is belangrijker dan de gezondheid van kinderen, blijkt maar weer. Derhalve moet de Nederlandse economie tot aan de grond plat gelegt worden, Nederland schijnt daar wel gevoelig voor te zijn. Hoeveel bruggen telt Nederland die tegelijkertijd beklommen kunnen worden!!! Ik ben erbij!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor iedereen die in de toekomst bij dit soort acties wil meedoen, is er natuurlijk maar één advies: wordt actief lid van Fathers 4 Justice. Ga daarvoor naar de website www.f4j.nl en meldt je aan.

    BeantwoordenVerwijderen